Consells per veure eclipsi solar

Les 5 coses que has de saber per veure l’eclipsi solar

Que la lluna es creui en la trajectòria del sol i creï un eclipsi no passa cada dia. De fet, el que podrem observar el proper divendres 20 de març no succeïa, en la mateixa magnitud, des de l’any 1999. Països com Dinamarca o algunes parts del Regne Unit veuran més del 80% del sol cobert. Aquí també es podrà veure clarament a partir de les 9:16 del matí, tal com informa l’Observatori Astronòmic Nacional.

La mateixa institució també ens dóna consells per contemplar aquesta meravella astronòmica de manera segura.

Com no fer-ho:

  • No mirar el sol directament o amb ulleres de sol. Al no estar mai cobert del tot per la lluna, l’astre continua picant als ulls quan el mirem fixament i pot causar danys oculars.
  • No mirar el sol amb aparells o instruments que no estiguin especialment adaptats. Les càmeres de qualsevol tipus, els prismàtics o els telescopis sense els filtres solars adequats tampoc són recomanables per observar l’eclipsi. També cal tenir en compte l’homologació dels filtres que es faran servir.
  • No es recomanen instruments òptics de cap mena. L’observatori desaconsella, sobretot, els filtres òptics que s’afegeixen a l’ocular, ja que poden sobreescalfar-se i trencar-se.

Com fer-ho:

  • Projectar la imatge del sol sobre alguna pantalla projectada a l’ombra. Una de les maneres per observar aquest fenomen és projectant-lo sobre una superfície plana. No miris el mirall que te l’ensenya, mira el reflex que aquest en fa.
  • Fer servir “ulleres d’eclipsi”. Amb aquests filtres en forma de lent es pot mirar el sol eclipsat sense problemes. Això si, les ulleres han d’estar homologades per la Comunitat Europea i s’han d’utilitzar seguint instruccions precises. Fer-les servir preferiblement assegut, no treure-se-les fins que es deixi de mirar el sol i no combinar-les amb altres aparells òptics entren dins el manual d’ús.

Ara ja saps com poder gaudir d’un esdeveniment com l’eclipsi solar amb les màximes garanties de seguretat per la teva visió. Comparteix l’article si et sembla interessant.

0 COMENTARIS

DEIXA EL TEU COMENTARI

VOLS FORMAR PART DE LA CONVERSA?
Contribueix!

Leave a Reply

Your email address will not be published.