3 consells per fer front a llargues hores davant l’ordinador si portes lentilles

blog_bioptic_cobsells_lentilles_pantallesLa teva feina requereix que passis una part o la totalitat de la jornada laboral davant un ordinador? Ens passa a molts, ja que l’ordinador ha passat a formar part indiscutible de les nostres vides. Els menors de 30 anys hi passen, de mitjana, 10,5 hores diàries, xifra que minva fins a les 9 hores, si parlem de les persones entre 31 i 60 anys; i fins a 3 hores en els majors de 60. L’esforç visual que suposa, especialment per als usuaris de lentilles, pot afectar tant a la qualitat de la visió com al benestar general dels ulls. Quins són els símptomes de passar llargues hores davant l’ordinador i com es poden combatre?

Passes massa hores davant l’ordinador si pateixes els següents símptomes: ­
– mal de cap ­
– sensibilitat a la llum ­
– sequedat i irritació ocular ­
– envermelliment dels ulls ­
– cansanci dels ulls o de la zona del seu voltant ­
– dificultat d’enfoc prop-­lluny, o viceversa ­
– visió borrosa

Per tal de reduir els seus efectes, segueix aquests 3 consells:

1. Mantenir els ulls ben hidratats:

La freqüència amb què parpallegem davant l’ordinador es redueix fins a 5 cops, fet que afecta a l’estabilitat llagrimal. Per això cal:
– parpallejar amb freqüència per evitar que l’ull s’assequi ­
– fer servir llàgrima artificial quan notis un agreujament dels símptomes i encara et quedin hores davant la pantalla ­
– beure molta aigua. També és important estar ben hidratat per dins!

2. Encertar en l’elecció de les nostres lentilles:

Realitzar revisions periòdiques amb el nostre òptic-­optometrista és clau per encertar en l’elecció de les nostres lents de contacte. Només ells podran assegurar-­nos:
– que portem la correcció adequada. Si hi ha astigmatisme cal corregir-lo adequadament, un astigmatisme mal corregit pot provocar astenopia o fatiga ocular.
– que portem és la més encertada per al nostre ull, pel que fa tant a geometria (esfèriques, tòriques, per astigmatisme o multifocals per a la presbícia), com a material. Les lentilles poden tenir més o menys hidratació, depenent del material amb què estan fetes. Demana a l’òptic-optometrista que tinguin una bona hidratació.

3. Bones pràctiques a l’hora de treballar:

L’espai de la nostra oficina (que pot estar molt o poc il∙luminada, amb cadires altes o baixes, etc.) pot condicionar a que sigui més favorable la sequedat ocular. És per això que cal: ­
– descansar la vista de la pantalla cada 20­-30 minuts per relaxar l’ull i evitar la fatiga visual, duent a terme aquest fàcil exercici: busca un punt llunyà i mira’l durant 20 segons. ­
– reduir els reflexos al màxim. Cal evitar estar davant una finestra on entri la llum directament, ja que això afectaria a la visió de la pantalla i podría causar estrés ocular. ­
– tenir una postura correcta davant l’ordinador. La postura ideal és: que els nostres ulls estiguin col∙locats a l’alçada de la part superior de la pantalla, a una distància no superior a 50cm. i amb l’esquena recta i els peus a terra. Una bona postura evitarà, a més de la fatiga visual, la fatiga física.

Quant fa que pateixes algun d’aquests símptomes? Tots aquests consells parteixen d’estar ben informat. Visita un òptic­-optometrista perquè pugui donar-te’ls segons la morfologia del teu ull i el teu ambient de treball!

 

 

Una mala visió, el major enemic de l’èxit escolar

bioptic_terapia_visual_miopia_problemes_visuals_nens_salut_visualFa gairebé dos mesos que els nens catalans van tornar a l’escola. Durant el setembre, algunes llistes de consells per enfrontar el nou curs ens recordaven que portar els fills a una revisió visual era necessari perquè s’enfrontessin al nou any amb èxit. Dos mesos després, cal que pares i professors segueixin atents​, ja que amb els primers resultats del curs o en l’actitud dels nens a l’hora d’estudiar, poden detectar anomalies visuals, ​que encara estan a temps de ser tractades.

Una bona salut visual és clau per combatre el fracàs escolar, ja que “com l’aprenentatge escolar es relaciona molt directament amb la visió, si existeix algun problema en la via visual, el nen no desenvoluparà al màxim el seu potencial”, assegura Cristina Mas, òptica i optometrista comportamental especialitzada en Teràpia Visual de Biòptic. Tenint en compte que el 80% de la informació que reben els nens a les aules entra pels ulls, i que 3 de cada 10 escolars pateixen algun problema visual​, una revisió abans de començar el curs era necessària, i ho segueix sent mesos després, moment en què es poden detectar els símptomes més fàcilment. En molts casos aquests problemes poden corregir­se amb Teràpia Visual. Com es poden detectar les anomalies i què és la Teràpia Visual?

Els símptomes d’un possible problema visual

Si es detecten més de dues de les conductes s​egüents en escolars, es recomana consultar l’optometrista: ­

– lectura molt lenta ­

– comprensió lectora baixa ­

– ús del dit per llegir ­

– canvi en l’ordre de lletres i números ­

– confusió de dreta i esquerra ­

– salt o repetició de línies en llegir ­

– moviment excessiu del cap en llegir ­

– visió borrosa tant de prop com de lluny ­

– apropament exagerat als llibres ­

– aclucar els ulls en mirar lluny

 

Teràpia Visual, un entrenament per reeducar la visió

La Teràpia Visual​, també coneguda com a entrenament visual, és un programa d’exercicis destinats a corregir i millorar les diferents habilitats visuals funcionals i perceptuals. Totes les habilitats visuals dels nens es desenvolupen de forma similar a com aprenem a caminar o parlar. És a dir, també han d’aprendre a veure per poder interpretar i comprendre el món. Una agudesa visual del 100% no garantitza una bona visió. Per això unes ulleres no són la solució i sí la Teràpia Visual ​que, aplicant un conjunt d’exercicis específics personalitzats, pot reeducar la visió i fer-­la més eficaç. En paraules de Cristina Mas: “Perquè el nostre fill pugui aprendre, és necessari, a més de veure de forma nítida, haver desenvolupat les funcions visuals imprescindibles per la lectura, com la visió binocular, la capacitat d’enfoc i els moviments oculars”.

Tu quant fa que no portes el teu fill a l’òptic­-optometrista per una revisió visual?

Desmentim 5 mites falsos sobre les lentilles

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Les lentilles són difícils de fer servir? Es poden escórrer per darrere l’ull? Totes són cares? Aquests són alguns dels rumors que circulen sobre les lents de contacte. Rumors incorrectes que resten adeptes a una opció de tractament de problemes visuals amb molts avantatges! Des de Biòptic t’expliquem la veritat sobre les lents de contacte desmuntant 5 mites un per un:

 

  1. Les lentilles no fan la mateixa funció que unes ulleres?

Molts pensen que les lents de contacte només poden fer-se servir per a certs problemes visuals, quan actualment poden corregir tots els problemes visuals principals com són la miopia, l’astigmatisme, la hipermetropia i fins i tot la vista cansada. El disseny de lents de contacte per a vista cansada és tan avançat que existeixen lentilles amb dissenys progressius que permeten veure de prop i de lluny. De fet, les lents de contacte compleixen la mateixa funció que les ulleres amb l’avantatge que l’amplitud del camp visual augmenta.

 

  1. Les lents de contacte són incòmodes, difícils de posar i de mantenir?

Fa molts anys que les lentilles estan fetes de material tou, que permet una gran comoditat. A més, el teu òptic-optometrista et recomanarà un tipus de lentilla adient als paràmetres que marqui el teu ull. Segons quantes hores les hagis de fer servir diàriament, les mesures del teu ull i la graduació, les lentilles seran unes o altres.

Posar-se i mantenir les lents de contacte esdevé fàcil amb el consell del teu òptic-optometrista. Molts dels dissenys d’avui dia són d’un sol ús, fet que permet estrenar lentilles cada dia. El manteniment és molt fàcil gràcies a les solucions úniques.

 

  1. No tinc l’edat adequada per portar lentilles?

Poder portar lentilles no és una qüestió d’edat! El mercat ofereix una varietat tan àmplia de lents de contacte que n’hi trobem d’adequades per totes les edats.

Molts adults les prefereixen a les ulleres per una qüestió estètica i d’altres, com els esportistes, per una qüestió pràctica i de seguretat, ja que no hi ha cap perill que les lentilles es trenquin en caure. Pel que fa els nens, un estudi apunta que 3 de cada 4 nens amb ulleres no fan esport o no juguen per por a trencar-les i els agradaria fer servir lentilles.

 

  1. Les lents de contacte es poden escórrer per darrere dels ulls o enganxar-se a aquests?

Ambdues creences són falses. Les lentilles no es poden escórrer per darrere l’ull en cap cas perquè és físicament impossible. I tot i que l’ull pot assecar-se, un ús correcte de llàgrimes artificials evita qualsevol problema.

 

  1. Totes les lentilles són cares?

De la mateixa manera que hi ha una varietat de lentilles per a tractar diferents problemes visuals, hi ha lents de contacte que s’adapten a tots els pressupostos.

 

L’elecció d’aquest estiu: Lents polaritzades?  

consells_ulleres_sol_bioptic_salut_visualTot i que fa molts anys que les ulleres polaritzades funcionen, en fa tres que són les lents estrella de l’estiu per estar de moda. Però, si les vendes d’aquest estil de lent es mantenen durant tantes temporades no és només pel factor moda, sinó per la seva utilitat.

Quan ens posem unes lents solars, la pupil·la es dilata. Això fa que sense una protecció adequada contra els rajos ultraviolats (UV), el sol pugui afectar més negativament sobre els nostres ulls, arribant a produir lesions. En aquest sentit les lents polaritzades també ens ofereixen una protecció UV del 100%.

Quins altres avantatges tenen?

– Combaten la llum des de tots els angles: la llum del sol arriba als nostres ulls des de totes les direccions possibles. De fet, hi ha situacions pròpies de l’època estival en que es multipliquen els angles des d’on arriba la llum: el reflex de l’aigua del mar, de les piscines o el de l’asfalt. Les lents polaritzades compten amb un filtre especial que elimina tots els reflexes provinents de superfícies horitzontals.

Visió sense reflexes que millora la visibilitat

– La nitidesa i el contrast del que veiem és superior

– Són adequades per a persones amb alta sensibilitat a la llum i per als nens

– Com qualsevol lent, redueixen la fatiga ocular

– Graduables

Cal destacar, però, com a desavantatge, que en alguns casos les lents polaritzades redueixen la visibilitat de les pantalles dels mòbils, GPS o altres aparells. Tot i així, són les més recomanables sobre tot per a aquells que passin moltes hores sota la llum del sol i estiguin exposats a situacions en que els reflexos de la llum del sol es multipliquen com, per exemple: els amants de la navegació, de la platja o els qui condueixen moltes hores.

Els 5 consells per escollir unes bones ulleres de sol

consells_ulleres_sol_bioptic_salut_visualSabíeu que la sobreexposició al sol pot causar problemes oculars com la fotoqueratitis (lesió de la còrnia) o propiciar el desenvolupament de catarates o d’una degeneració macular? L’elecció d’unes bones ulleres de sol no és només una qüestió de moda, sinó de salut visual. A Biòptic et donem 5 consells per encertar la teva tria:

  1. Uns bons vidres amb protecció UV:

    Comprovar el grau de protecció UV, abreviació de rajos ultraviolats, és fonamental, i la necessitat de més o menys protecció variarà segons l’ús que fem de les ulleres. Per a l’estiu és necessari un grau d’entre el 81% i el 92% d’absorció, adients per a una lluminositat solar mitjana i forta.

    Les ulleres han de fer-se servir a totes hores, ja que els rajos UV, tot i ser imperceptibles, també són presents els dies ennuvolats o de boira. Generalment aquesta dada s’indica a l’enganxina del vidre.

  2. Quin tipus de lent escollir?:

    Polaritzada: és la lent que més protegeix per excel·lència. Tots els reflexes residuals s’eliminen amb el filtre polaritzat.

    Fotocromàtica: molt usades per esportistes que fan activitats on es passa de llum directa a llocs amb ombres, la lent varia el seu to segons la quantitat de llum.

    Degradada: més escollides per raons estètiques, són aquelles lents que, de forma gradual, aclareixen el to del vidre. És a dir, la part superior és més fosca i la part inferior més clara. Són adients per portar en interiors i hores de poc sol.

    Uniforme: la coloració de la lent és uniforme i és la manera més habitual en que trobem ulleres de sol.

  1. Una muntura que protegeixi els ulls des de tots els angles:

    La gran varietat de muntures fa que puguem escollir la millor segons la forma del nostre rostre per tal de no deixar cap escletxa per on el sol pugui passar, a la vegada que ens quedin bé:

    – Rostre en forma de cor (front ample i barbeta molt pronunciada): afavoreixen les ulleres estil aviador

    – Rostre quadrat: (front i maxil·lar amples): necessitat d’ulleres altes per no donar excessiu protagonisme al front, que poden ser ovalades o que no tinguin la línia superior recta.

    – Rostre rodó (front ample i galtes voluminoses): cal fugir de les formes rodones i apostar per les rectangulars, que són lents amples en la part superior i estretes en la inferior.

  1. Els nens, els més vulnerables al sol:

    Sabíeu que fins als 12 anys el cristal·lí no està format per complet i la retina està desprotegida? De la mateixa manera que protegim la pell dels nens del sol, hem de fer-ho amb els ulls. S’ha de tenir especial cura a l’hora de protegir la seva visió.

  2. Les òptiques com a filtre de qualitat:

La millor forma d’escollir unes ulleres de sol és deixant que els experts us aconsellin. Per això anar a òptiques per trobar les ulleres d’aquest estiu és una compra segura. Deixeu-vos aconsellar pels experts.

Consells per veure eclipsi solar

Les 5 coses que has de saber per veure l’eclipsi solar

Que la lluna es creui en la trajectòria del sol i creï un eclipsi no passa cada dia. De fet, el que podrem observar el proper divendres 20 de març no succeïa, en la mateixa magnitud, des de l’any 1999. Països com Dinamarca o algunes parts del Regne Unit veuran més del 80% del sol cobert. Aquí també es podrà veure clarament a partir de les 9:16 del matí, tal com informa l’Observatori Astronòmic Nacional.

La mateixa institució també ens dóna consells per contemplar aquesta meravella astronòmica de manera segura.

Com no fer-ho:

  • No mirar el sol directament o amb ulleres de sol. Al no estar mai cobert del tot per la lluna, l’astre continua picant als ulls quan el mirem fixament i pot causar danys oculars.
  • No mirar el sol amb aparells o instruments que no estiguin especialment adaptats. Les càmeres de qualsevol tipus, els prismàtics o els telescopis sense els filtres solars adequats tampoc són recomanables per observar l’eclipsi. També cal tenir en compte l’homologació dels filtres que es faran servir.
  • No es recomanen instruments òptics de cap mena. L’observatori desaconsella, sobretot, els filtres òptics que s’afegeixen a l’ocular, ja que poden sobreescalfar-se i trencar-se.

Com fer-ho:

  • Projectar la imatge del sol sobre alguna pantalla projectada a l’ombra. Una de les maneres per observar aquest fenomen és projectant-lo sobre una superfície plana. No miris el mirall que te l’ensenya, mira el reflex que aquest en fa.
  • Fer servir “ulleres d’eclipsi”. Amb aquests filtres en forma de lent es pot mirar el sol eclipsat sense problemes. Això si, les ulleres han d’estar homologades per la Comunitat Europea i s’han d’utilitzar seguint instruccions precises. Fer-les servir preferiblement assegut, no treure-se-les fins que es deixi de mirar el sol i no combinar-les amb altres aparells òptics entren dins el manual d’ús.

Ara ja saps com poder gaudir d’un esdeveniment com l’eclipsi solar amb les màximes garanties de seguretat per la teva visió. Comparteix l’article si et sembla interessant.

La millor salut ocular es menja a casa

21 aliments fonamentals per mantenir la vista en forma

Diferents estudis clínics han anat composant en els últims anys el puzle que formen els ingredients de les millors receptes per mantenir la salut de la vista. Una recepta ideal -màgica- estaria formada per un còctel de carotens, beta antioxidants, vitamina C, luteïna i una mica de zinc, de greixos omega-3 i alguna dosis de zeaxantina.

Però, sorpresa! Aquesta recepta deixa de ser especial quan ens adonem que de màgica no té res, la tenim a la vista, sempre l’hem tingut just davant nostre, a la fruiteria de la cantonada, entre les verdures de la nevera o a la cuina de l’àvia, en els plats casolans i a la dieta mediterrània.

I, exactament on? Doncs a les pastanagues, en carns suaus, en altres més exòtiques, en el peix, en els cítrics… Aquests són, un a un, alguns dels aliments en els que podem trobar la millor salut per la vista:

  • Pastanagues. Les nostres mares tenien raó quan ens deien que les pastanagues són bones per la vista. Avui sabem que els seus beta-carotens, que es transformen en vitamina A, poden contribuir a reduir l’impacte de certes malalties oculars. Cremes, sopes, crues… amb les pastanagues totes les opcions gastronòmiques estan obertes. I les calories, sota mínims.
  • Taronges i mores. Altes en vitamina C, els seus sucs són també salut pels ulls que es pot prendre a glopets… i gaudir-ne!
  • Verdes del color del pebrot. Tres verdures clau de la nostra cuina tenen suficient vitamina C per estar en el top dels beneficis oculars: els pebrots verds, el bròquil i les cols de Brussel·les. Maneres de preparar-les? Qualsevol que mantingui les seves propietats i els seus principis actius al màxim, com al vapor, o, en el cas del pebrot verd, si és cru, molt millor.
  • Carn d’estruç. És una substituta més saludable de la carn vermella o blanca, combinable per suposat amb d’altres per una dieta variada. La carn d’estruç està carregada com totes de proteïnes i ferro, però el que la fa especialment recomanable per la salut de la vista és la seva proporció de zinc. El zinc és la clau. És un metall que col·labora en el funcionament dels enzims que donen salut als ulls. Un cas clar és el de les persones que presenten degeneració macular que tenen nivells baixos o molt baixos de zinc. Com dèiem… el zinc és clau.
  • Gall d’indi. La carn de gall d’indi també és rica en zinc, però té alguna cosa més, presenta dosis de niacina, o vitamina B3, molt avantatjoses. La B3 és la responsable de protegir els ulls de les temudes cataractes. A més, és una carn suau que pel seu sabor neutre combina amb molts altres aliments i es pot preparar de moltes maneres creatives.
  • Moniatos. Parlem de moniatos i ho tornem a fer de beta-carotens. En contenen, però a més, com acompanyant de molts plats, el moniato té el benefici extra de la seva dolçor que el fa vàlid per un primer, per un segon o pels postres.
  • Espinacs. Els espinacs són en el regne de la salut dels ulls, els reis indiscutibles. Presenten quatre components beneficiosos: vitamina C, beta-carotens, i grans proporcions de luteïna i de zeaxantina, aquestes dues últimes són antioxidants que ajuden a retardar les afeccions en els teixits oculars. Ambdues arriben a actuar com a protectors solars dels ulls al absorbir entre un 40% i un 90% de determinades longituds d’ones de la llum. Parlem de protectors naturals de la retina.
  • Sardines i tot el peix blau que puguem pescar. El motiu? Els greixos omega-3. La llista es pot ampliar amb la tonyina i el salmó.
  • Ous, fruits secs, germen de blat i mongetes. Fora de les carns, el zinc el podem trobar en aquests aliments tan diferents entre sí. Ous, germen de blat natural, fruits secs com nous, ametlles i demés, i les varietats més comuns de mongetes.
  • Carbassa, papaia i un altre cop nous. Què tenen en comú? La vitamina E, que funciona com antioxidant, ideal per protegir les cèl·lules que formen els teixits dels nostres ulls i dels danys causats pels radicals lliures.

Aquesta llista d’aliments fonamentals per protegir la vista no acaba aquí, n’hi ha molts més. Però amb aquesta informació, amb aquest petit “receptari” d’aliments ja se t’obren infinites possibilitats per començar a millorar la teva dieta per a que els teus ulls surtin guanyant.

Així doncs… sigues creatiu i cap a la cuina falta gent! 😉

Fins un 5% dels esquiadors poden arribar a patir queratitis ocular durant una jornada esportiva

Els aficionats a l’esquí estan de sort doncs amb la neu que ha caigut aquests dies es preveu una bona temporada per practicar . I és molt saludable fer esport a la neu, sempre i quan prenguem unes precaucions mínimes, ja que la neu reflexa aproximadament un 80% de la llum solar, mentre que la sorra només ho fa entre un 10% i un 25%, i l’aigua un 20%.

Si li sumem l’efecte de l’altitud, doncs per cada 1.000 metres d’ascens la proporció de radiació ultraviolada augmenta un 10%, tenim com a conseqüència que durant una jornada d’esquí els nostres ulls estan altament exposats a la radiació ultraviolada i a la llum infraroja del sol, i això pot causar possibles efectes secundaris, com la queratitis actínica, que pot transformar-se en un tipus de càncer de pell, i que a nivell ocular és molt freqüent entre els qui practiquen esquí o altres esports de neu. Fins un 5% dels esquiadors en poden arribar a patir, en especial aquells que obliden portar ulleres o n’utilitzen de baixa qualitat, és a dir, de les que no conten amb els deguts filtres de protecció solar.

La queratitis es defineix com una inflamació de la còrnia que pot ser ocasionada per nombrosos agents físics i orgànics, fonamentalment l’exposició a la radiació ultraviolada durant la pràctica d’esquí o de muntanyisme, l’ús de llums de raigs UVA o soldadures elèctriques sense protecció durant un curt període de temps. Els símptomes acostumen a ser bilaterals i no apareixen immediatament després de l’exposició a la llum, sinó entre sis i dotze hores després. Els símptomes característics de la queratitis ocular són dolor, ulls vermells, llagrimeig i dificultat per obrir els ulls per intolerància a la llum. Si es pateixen aquests símptomes s’ha d’acudir lo abans possible a un servei d’urgències per a que s’iniciï de seguida el seu tractament.

 

La millor cura, prevenció

Segons Juan Carlos Martínez Moral, president del Consell General de Col·legis d’Òptics- Optometristes (CGCOO), “l’ús d’unes ulleres de protecció solar adequades és bàsic per preservar la salut visual a la neu. És important recalcar que aquestes ulleres protectores per la muntanya han de ser essencialment orgàniques, doncs les de polímers de baixa qualitat (plàstic) poden inclús deixar passar la radiació UV tot i semblar molt fosques. Aquest tipus d’ulleres barates amb el temps poden deformar-se i causar aberracions òptiques, molèsties oculars, mals de cap i queratitis. Les ulleres de protecció solar no homologades són més econòmiques, es venen en llocs no especialitzats i no protegeixen adequadament de la radiació solar, per lo que són un greu perill per la salut ocular i visual dels aficionats als esports d’hivern. Durant la pràctica d’esquí, per exemple, és recomanable l’ús de filtres polaritzats que minimitzen l’enlluernament, ja que eliminen els reflexes de certs angles de superfícies com la neu”, explicava.

 

Cinc consells per escollir ulleres de sol aquest hivern:

– Compra sempre les ulleres en un establiment òptic per assegurar-te que et puguin assessorar i que t’emportes un producte de màxima qualitat.

– Assegura’t de que el filtre solar de las lents sigui de categoria 3 o 4, ja que l’ideal és que absorbeixin al menys el 95% de la radiació ultraviolada.

– Para atenció a la visió perifèrica. L’ideal és poder abastar amb la mirada un espectre de 180 graus per poder, per exemple, evitar als esquiadors que s’acosten a gran velocitat.

– Les ulleres han de poder ajustar-se correctament per garantir que es mantinguin al seu lloc. Els estils d’ulleres amb formes menys voluminoses s’ajusten millor als cascs que les ulleres més tradicionals.

– Escull ulleres resistents als impactes. La majoria dels models especials per la neu ja compten amb lents de policarbonat molt resistents. Quant més flexible sigui la muntura i la lent, menys probabilitats hi ha de que es trenquin amb el fred, es deformin o es descol·loquin.

3 consells per millorar la visió de forma natural

3 consells per millorar la teva visió de forma natural

Avui dia, el més comú quan comences a patir problemes de visió és visitar a un especialista – cosa 100% recomanable – i, molt probablement, el problema s’acabarà solucionant portant ulleres, lents de contacte o mitjançant una teràpia visual adaptada a les necessitats de cadascú. Però el que molta gent desconeix és que un mateix pot fer que aquests problemes de visió millorin de forma natural fins al punt de retardar el fet de portar ulleres o de no necessitar-ne per complet.

I com podem aconseguir això? Seguint simples tècniques o consells com els que us donem a continuació:

1) Des-estressar els teus ulls.

En el nostre dia a dia l’estrès hi és molt present, i això posa en tensió tot el nostre cos, més concretament la nostra cara i els nostres ulls afectant així la nostra visió. Adonar-se de com aquest estrès en els ulls està directament relacionat amb tot l’estrès que arrosseguem en el nostre cos i a la nostra ment és el primer pas per posar-hi remei.

Començant per simples exercicis que ens ajudin a relaxar els músculs de la cara i dels ulls, com per exemple fer uns quants parpadejos seguits, ens proporcionaran un alleujament ràpid a la vista, que combinat amb exercicis per relaxar la ment i el cos, com la respiració o la meditació,  ens ajudaran a contrarestar tots els efectes negatius que l’estrès causa a la vista.

2) Fer banys de sol.

Posa’t de cara al sol i tanca els ulls suaument, i deixa que els teus ulls absorbeixin la llum solar. Veuràs com automàticament això et proporcionarà una sensació de calma, d’escalfor i benestar tant a la teva cara com a la resta del cos, fent que els músculs es destensin i es relaxin de forma natural. Repetir aquests banys de sol cada dia durant breus instants en el moment de la posta o la sortida del sol, que és quan la llum solar és menys intensa, és un exercici clau per a la nostra salut ocular.

3)  Menjar aliments adequats.

Està demostrat que el que mengem afecta directament al nostre cos, i per tant, també afecta la nostra visió. Aliments com les pastanagues, els ous o les ametlles, així com nombroses fruites i verdures amb alts continguts de vitamina E i zinc, són molt beneficiosos per la nostra vista. Per contra, aliments amb molts sucres i greixos poden fer que a la llarga la nostra vista es vegi afectada. Així doncs cuidar la nostra alimentació també ens farà tenir uns ulls sans.

Aquests i d’altres consells els podem trobar en el següent vídeo que es basa en el Mètode Bates, un mètode desenvolupat des de fa més de 100 anys per aquest conegut oftalmòleg Nord-americà i que ha ajudat a molts pacients a millorar la seva visió sense la necessitat de portar ulleres.

Vídeo en anglès

En el vídeo també es desmenteixen molts mites relacionats amb la visió i que ens poden ajudar a millorar-la. Com per exemple, que entreobrir els ulls mentre enfoques la mirada no ajuda a veure millor, tot el contrari, fa que els músculs estiguin en tensió, quan l’ideal és que els músculs dels ulls i la cara estiguin relaxats.

Un altre mite és el de portar ulleres de sol per poder veure-hi millor en els dies assolellats, en realitat els ulls estan més protegits si portem una gorra que ens faci ombra a la cara, que no portant ulleres de sol, ja que amb aquestes els ulls no deixen d’estar exposats directament als rajos solars (a excepció de quan estem practicant algun esport, com esquí o vela, on el reflex del sol ens ve directe i on sí es recomanen unes bones ulleres de sol).

O, finalment, per tota la gent que treballa davant d’un ordinador i que a vegades augmenta el tamany de la font dels documents que llegeix a la pantalla pensant que així la vista ho agrairà, doncs el que es recomana és precisament no variar el tamany de la font i fer que els ulls treballin per continuar mantenint una bona visió.

Per tots aquells que vulgueu millorar la vostra visió de forma natural, us animem a posar en pràctica alguns d’aquests consells.

Afegiríeu algun alre exercici que no hem esmentat?