Una mala visió, el major enemic de l’èxit escolar

bioptic_terapia_visual_miopia_problemes_visuals_nens_salut_visualFa gairebé dos mesos que els nens catalans van tornar a l’escola. Durant el setembre, algunes llistes de consells per enfrontar el nou curs ens recordaven que portar els fills a una revisió visual era necessari perquè s’enfrontessin al nou any amb èxit. Dos mesos després, cal que pares i professors segueixin atents​, ja que amb els primers resultats del curs o en l’actitud dels nens a l’hora d’estudiar, poden detectar anomalies visuals, ​que encara estan a temps de ser tractades.

Una bona salut visual és clau per combatre el fracàs escolar, ja que “com l’aprenentatge escolar es relaciona molt directament amb la visió, si existeix algun problema en la via visual, el nen no desenvoluparà al màxim el seu potencial”, assegura Cristina Mas, òptica i optometrista comportamental especialitzada en Teràpia Visual de Biòptic. Tenint en compte que el 80% de la informació que reben els nens a les aules entra pels ulls, i que 3 de cada 10 escolars pateixen algun problema visual​, una revisió abans de començar el curs era necessària, i ho segueix sent mesos després, moment en què es poden detectar els símptomes més fàcilment. En molts casos aquests problemes poden corregir­se amb Teràpia Visual. Com es poden detectar les anomalies i què és la Teràpia Visual?

Els símptomes d’un possible problema visual

Si es detecten més de dues de les conductes s​egüents en escolars, es recomana consultar l’optometrista: ­

– lectura molt lenta ­

– comprensió lectora baixa ­

– ús del dit per llegir ­

– canvi en l’ordre de lletres i números ­

– confusió de dreta i esquerra ­

– salt o repetició de línies en llegir ­

– moviment excessiu del cap en llegir ­

– visió borrosa tant de prop com de lluny ­

– apropament exagerat als llibres ­

– aclucar els ulls en mirar lluny

 

Teràpia Visual, un entrenament per reeducar la visió

La Teràpia Visual​, també coneguda com a entrenament visual, és un programa d’exercicis destinats a corregir i millorar les diferents habilitats visuals funcionals i perceptuals. Totes les habilitats visuals dels nens es desenvolupen de forma similar a com aprenem a caminar o parlar. És a dir, també han d’aprendre a veure per poder interpretar i comprendre el món. Una agudesa visual del 100% no garantitza una bona visió. Per això unes ulleres no són la solució i sí la Teràpia Visual ​que, aplicant un conjunt d’exercicis específics personalitzats, pot reeducar la visió i fer-­la més eficaç. En paraules de Cristina Mas: “Perquè el nostre fill pugui aprendre, és necessari, a més de veure de forma nítida, haver desenvolupat les funcions visuals imprescindibles per la lectura, com la visió binocular, la capacitat d’enfoc i els moviments oculars”.

Tu quant fa que no portes el teu fill a l’òptic­-optometrista per una revisió visual?

Els 5 consells per la tornada a l’escola que cap llista inclou

vuelta_al_cole_salud_visual_biopticLa majoria de llistes de consells per afrontar la tornada a l’escola amb èxit no inclouen la salut visual entre els aspectes més importants a tenir en compte. Però aquesta és clau per combatre el fracàs escolar, ja que és a través dels ulls que entra el 80% de la informació que s’explica a les aules. Vols saber tots els consells per tornar a l’escola tenint cura de la salut visual dels teus fills?

 

  1. Menys videojocs, tablets i mòbils, i més deures

Durant les vacances d’estiu, alguns nens han tingut accés a dispositius electrònics durant moltes hores al dia. Els experts recomanen que, un cop comença el curs, els pares pacteu amb ells un ús restringit dels aparells alhora que es dóna més importància als deures. Tant les pantalles com els llibres han de situar-se a uns 35-40 cm. de distància dels ulls.

 

  1. Establir un bon espai per estudiar

Qualsevol lloc de la casa no és apte per convertir-se en la sala d’estudi. Proporcioneu als vostres fills un lloc fixe, amb cadira i taula còmodes i temperatura adequada. Per tal de cuidar al màxim la vista, l’espai ha de comptar amb llum natural, sempre que sigui possible. La llum artificial la farem servir quan la natural no sigui suficient, posant-la sempre al costat contrari de la mà amb què escriuen, amb l’objectiu d’evitar ombres. L’escassedat de llum pot provocar fatiga visual, per això l’habitació escollida per estudiar hauria de comptar tant amb un llum general, com amb un llum de taula articulat.

 

  1. La vista necessita descansar durant l’estudi

És recomanable descansar la vista dels llibres o la pantalla cada 20 minuts. Fer un descans no vol dir que hagin de deixar d’estudiar, sinó simplement dur a terme el següent exercici: llevar la vista i mirar algun objecte llunyà durant uns segons abans de tornar a concentrar-se en mirar de prop el material amb que estiguin treballant.

 

  1. El teu fill torça el cap en llegir o escriure?

Aquest és un dels senyals que pot posar de manifest que el teu fill pateix un problema visual. També ho són: parpellejar constantment, apropar-se massa als llibres en llegir, aclucar els ulls, l’envermelliment d’aquests o el rebuig de la lectura.

En alguns casos aquests problemes visuals podran corregir-se portant ulleres o lentilles, però si el problema és d’acomodació de la visió, de coordinació entre els ulls o de percepció de l’entorn, entre d’altres, és la Teràpia Visual que permet solucionar el problema. Aquesta teràpia és un conjunt d’exercicis personalitzats per reeducar la vista dels nens millorant i corregint les habilitats visuals i perceptuals.

 

  1. La revisió anual, al setembre

Visitar l’òptic-optometrista per revisar la vista dels nens, ha de fer-se, com a mínim, un cop l’any. Si heu notat algun dels símptomes esmentats en el punt anterior, el setembre és el moment de fer la revisió. L’aprenentatge escolar està directament relacionat amb la visió i és per això que, en cas de patir un problema visual, els nens no poden desenvolupar el seu potencial al màxim.

 

Terapia Visual para mejorar aprendizaje de tus hijos

Reeduca la visió dels teus fills amb la teràpia visual

Les habilitats visuals dels nostres fills es desenvolupen d’una forma semblant a com aprenem a parlar o caminar. És a dir, també s’ha d’aprendre a veure per poder interpretar i comprendre el món. De fet, un 80% de la informació que els nens reben a l’aula és a través del ulls, però tenir una agudesa visual del 100% no garanteix una bona visió. La definició d’una bona visió passa per no només tenir físicament els ulls sans, sinó per saber identificar què estem veient, processar-ho i entendre-ho.

Per aquest motiu, unes ulleres o lentilles no són la solució si el problema és d’acomodació de la visió, de coordinació entre els ulls o de percepció de l’entorn, entre d’altres. És aquí quan la teràpia visual ens permet solucionar el problema.

Què és la teràpia visual?

La teràpia o entrenament visual és un conjunt d’exercicis específics personalitzats per reeducar la visió i fer-la més eficaç. Això s’aconsegueix corregint i millorant les habilitats visuals i perceptuals. Els exercicis evolucionen i varien en dificultat segons avança la teràpia i s’adapten als problemes i objectius de cada nen.

En què ajuda els nostres fills?

A partir d’aquests exercicis els nens estableixen noves connexions o esquemes neuronals que els ajudaran a processar correctament la informació visual. Tot allò après a la teràpia ho podran aplicar a la seva vida diària, aconseguint desenvolupar un sistema visual resistent i eficaç sense esforç. Només així podran concentrar-se en la fi i no en el camí: aprendre en comptes d’estar pendents de si hi veuen o no.

Com podem detectar que els nens necessiten teràpia visual?

Si detecteu més de dues d’aquestes conductes en els vostres fills, es recomana consultar l’optometrista:

– Llegeix lentament

– Comprensió lectora baixa

– Fa servir el dit per llegir

– Canvia d’ordre lletres i números

– Confon dreta i esquerra

– Salta o repeteix línies en llegir

– Mou el cap excessivament en llegir

– Veu borrós tant de prop com de lluny

– S’apropa massa als llibres

– Acluca els ulls quan mira lluny

Quant fa que no reviseu la visió dels vostres fills? 

3 consells per millorar la visió de forma natural

3 consells per millorar la teva visió de forma natural

Avui dia, el més comú quan comences a patir problemes de visió és visitar a un especialista – cosa 100% recomanable – i, molt probablement, el problema s’acabarà solucionant portant ulleres, lents de contacte o mitjançant una teràpia visual adaptada a les necessitats de cadascú. Però el que molta gent desconeix és que un mateix pot fer que aquests problemes de visió millorin de forma natural fins al punt de retardar el fet de portar ulleres o de no necessitar-ne per complet.

I com podem aconseguir això? Seguint simples tècniques o consells com els que us donem a continuació:

1) Des-estressar els teus ulls.

En el nostre dia a dia l’estrès hi és molt present, i això posa en tensió tot el nostre cos, més concretament la nostra cara i els nostres ulls afectant així la nostra visió. Adonar-se de com aquest estrès en els ulls està directament relacionat amb tot l’estrès que arrosseguem en el nostre cos i a la nostra ment és el primer pas per posar-hi remei.

Començant per simples exercicis que ens ajudin a relaxar els músculs de la cara i dels ulls, com per exemple fer uns quants parpadejos seguits, ens proporcionaran un alleujament ràpid a la vista, que combinat amb exercicis per relaxar la ment i el cos, com la respiració o la meditació,  ens ajudaran a contrarestar tots els efectes negatius que l’estrès causa a la vista.

2) Fer banys de sol.

Posa’t de cara al sol i tanca els ulls suaument, i deixa que els teus ulls absorbeixin la llum solar. Veuràs com automàticament això et proporcionarà una sensació de calma, d’escalfor i benestar tant a la teva cara com a la resta del cos, fent que els músculs es destensin i es relaxin de forma natural. Repetir aquests banys de sol cada dia durant breus instants en el moment de la posta o la sortida del sol, que és quan la llum solar és menys intensa, és un exercici clau per a la nostra salut ocular.

3)  Menjar aliments adequats.

Està demostrat que el que mengem afecta directament al nostre cos, i per tant, també afecta la nostra visió. Aliments com les pastanagues, els ous o les ametlles, així com nombroses fruites i verdures amb alts continguts de vitamina E i zinc, són molt beneficiosos per la nostra vista. Per contra, aliments amb molts sucres i greixos poden fer que a la llarga la nostra vista es vegi afectada. Així doncs cuidar la nostra alimentació també ens farà tenir uns ulls sans.

Aquests i d’altres consells els podem trobar en el següent vídeo que es basa en el Mètode Bates, un mètode desenvolupat des de fa més de 100 anys per aquest conegut oftalmòleg Nord-americà i que ha ajudat a molts pacients a millorar la seva visió sense la necessitat de portar ulleres.

Vídeo en anglès

En el vídeo també es desmenteixen molts mites relacionats amb la visió i que ens poden ajudar a millorar-la. Com per exemple, que entreobrir els ulls mentre enfoques la mirada no ajuda a veure millor, tot el contrari, fa que els músculs estiguin en tensió, quan l’ideal és que els músculs dels ulls i la cara estiguin relaxats.

Un altre mite és el de portar ulleres de sol per poder veure-hi millor en els dies assolellats, en realitat els ulls estan més protegits si portem una gorra que ens faci ombra a la cara, que no portant ulleres de sol, ja que amb aquestes els ulls no deixen d’estar exposats directament als rajos solars (a excepció de quan estem practicant algun esport, com esquí o vela, on el reflex del sol ens ve directe i on sí es recomanen unes bones ulleres de sol).

O, finalment, per tota la gent que treballa davant d’un ordinador i que a vegades augmenta el tamany de la font dels documents que llegeix a la pantalla pensant que així la vista ho agrairà, doncs el que es recomana és precisament no variar el tamany de la font i fer que els ulls treballin per continuar mantenint una bona visió.

Per tots aquells que vulgueu millorar la vostra visió de forma natural, us animem a posar en pràctica alguns d’aquests consells.

Afegiríeu algun alre exercici que no hem esmentat?