La millor salut ocular es menja a casa

21 aliments fonamentals per mantenir la vista en forma

Diferents estudis clínics han anat composant en els últims anys el puzle que formen els ingredients de les millors receptes per mantenir la salut de la vista. Una recepta ideal -màgica- estaria formada per un còctel de carotens, beta antioxidants, vitamina C, luteïna i una mica de zinc, de greixos omega-3 i alguna dosis de zeaxantina.

Però, sorpresa! Aquesta recepta deixa de ser especial quan ens adonem que de màgica no té res, la tenim a la vista, sempre l’hem tingut just davant nostre, a la fruiteria de la cantonada, entre les verdures de la nevera o a la cuina de l’àvia, en els plats casolans i a la dieta mediterrània.

I, exactament on? Doncs a les pastanagues, en carns suaus, en altres més exòtiques, en el peix, en els cítrics… Aquests són, un a un, alguns dels aliments en els que podem trobar la millor salut per la vista:

 • Pastanagues. Les nostres mares tenien raó quan ens deien que les pastanagues són bones per la vista. Avui sabem que els seus beta-carotens, que es transformen en vitamina A, poden contribuir a reduir l’impacte de certes malalties oculars. Cremes, sopes, crues… amb les pastanagues totes les opcions gastronòmiques estan obertes. I les calories, sota mínims.
 • Taronges i mores. Altes en vitamina C, els seus sucs són també salut pels ulls que es pot prendre a glopets… i gaudir-ne!
 • Verdes del color del pebrot. Tres verdures clau de la nostra cuina tenen suficient vitamina C per estar en el top dels beneficis oculars: els pebrots verds, el bròquil i les cols de Brussel·les. Maneres de preparar-les? Qualsevol que mantingui les seves propietats i els seus principis actius al màxim, com al vapor, o, en el cas del pebrot verd, si és cru, molt millor.
 • Carn d’estruç. És una substituta més saludable de la carn vermella o blanca, combinable per suposat amb d’altres per una dieta variada. La carn d’estruç està carregada com totes de proteïnes i ferro, però el que la fa especialment recomanable per la salut de la vista és la seva proporció de zinc. El zinc és la clau. És un metall que col·labora en el funcionament dels enzims que donen salut als ulls. Un cas clar és el de les persones que presenten degeneració macular que tenen nivells baixos o molt baixos de zinc. Com dèiem… el zinc és clau.
 • Gall d’indi. La carn de gall d’indi també és rica en zinc, però té alguna cosa més, presenta dosis de niacina, o vitamina B3, molt avantatjoses. La B3 és la responsable de protegir els ulls de les temudes cataractes. A més, és una carn suau que pel seu sabor neutre combina amb molts altres aliments i es pot preparar de moltes maneres creatives.
 • Moniatos. Parlem de moniatos i ho tornem a fer de beta-carotens. En contenen, però a més, com acompanyant de molts plats, el moniato té el benefici extra de la seva dolçor que el fa vàlid per un primer, per un segon o pels postres.
 • Espinacs. Els espinacs són en el regne de la salut dels ulls, els reis indiscutibles. Presenten quatre components beneficiosos: vitamina C, beta-carotens, i grans proporcions de luteïna i de zeaxantina, aquestes dues últimes són antioxidants que ajuden a retardar les afeccions en els teixits oculars. Ambdues arriben a actuar com a protectors solars dels ulls al absorbir entre un 40% i un 90% de determinades longituds d’ones de la llum. Parlem de protectors naturals de la retina.
 • Sardines i tot el peix blau que puguem pescar. El motiu? Els greixos omega-3. La llista es pot ampliar amb la tonyina i el salmó.
 • Ous, fruits secs, germen de blat i mongetes. Fora de les carns, el zinc el podem trobar en aquests aliments tan diferents entre sí. Ous, germen de blat natural, fruits secs com nous, ametlles i demés, i les varietats més comuns de mongetes.
 • Carbassa, papaia i un altre cop nous. Què tenen en comú? La vitamina E, que funciona com antioxidant, ideal per protegir les cèl·lules que formen els teixits dels nostres ulls i dels danys causats pels radicals lliures.

Aquesta llista d’aliments fonamentals per protegir la vista no acaba aquí, n’hi ha molts més. Però amb aquesta informació, amb aquest petit “receptari” d’aliments ja se t’obren infinites possibilitats per començar a millorar la teva dieta per a que els teus ulls surtin guanyant.

Així doncs… sigues creatiu i cap a la cuina falta gent! 😉

Biòptic present a la VIII edició del Fòrum de Contactologia celebrat a la FOOT

El passat dia 11 de Novembre vam poder assistir a la 8a edició del Fòrum de Contactologia organitzat per la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa. L’esdeveniment compta amb el patrocini de 15 laboratoris dedicats a les lents de contacte i productes de manteniment.

Al llarg de la jornada es realitzen una sèrie de conferències amb temes de màxima actualitat i interès sobre el món de l’òptica i l’optometria. El principal objectiu de la trobada és la de recollir les diferents opinions dels professionals que hi assisteixen, per tal de poder debatre amb profunditat sobre els temes en qüestió.

En aquesta edició els temes exposats van ser:

 • Els darrers avenços i tractament per a l’ull sec.
 • Adaptació de les lents de contacte multifocals.
 • La importància de les xarxes socials en el nostre gabinet.

Contínuament els laboratoris estan investigant perquè es millori la comoditat i la visió amb les lents de contacte. En aquest cas ens hem centrat a buscar solucions pels usuaris amb una problemàtica doble com són la vista cansada i l’ull sec.

A partir dels 40 anys són moltes les persones que decideixen abandonar l’ús de lents de contacte per aquests motius, per això és molt important estar al dia sobre els últims avenços pel que fa a les gotes de llàgrima artificial i els materials amb els quals estan fetes les lents de contacte. És a través d’aquests estudis que busquem sempre els millors resultats perquè els nostres pacients en surtin beneficiats.

Enllaç a la pàgina web del Fòrum: https://www.forumcontactologia.com/