Fins un 5% dels esquiadors poden arribar a patir queratitis ocular durant una jornada esportiva
Els aficionats a l’esquí estan de sort doncs amb la neu que ha caigut aquests dies es preveu una bona temporada per practicar . I és molt saludable fer esport a la neu, sempre i quan prenguem unes precaucions mínimes, ja que la neu reflexa aproximadament un 80% de la llum solar, mentre que la sorra només ho fa entre un 10% i un 25%, i l’aigua un 20%.
Si li sumem l’efecte de l’altitud, doncs per cada 1.000 metres d’ascens la proporció de radiació ultraviolada augmenta un 10%, tenim com a conseqüència que durant una jornada d’esquí els nostres ulls estan altament exposats a la radiació ultraviolada i a la llum infraroja del sol, i això pot causar possibles efectes secundaris, com la queratitis actínica, que pot transformar-se en un tipus de càncer de pell, i que a nivell ocular és molt freqüent entre els qui practiquen esquí o altres esports de neu. Fins un 5% dels esquiadors en poden arribar a patir, en especial aquells que obliden portar ulleres o n’utilitzen de baixa qualitat, és a dir, de les que no conten amb els deguts filtres de protecció solar.
La queratitis es defineix com una inflamació de la còrnia que pot ser ocasionada per nombrosos agents físics i orgànics, fonamentalment l’exposició a la radiació ultraviolada durant la pràctica d’esquí o de muntanyisme, l’ús de llums de raigs UVA o soldadures elèctriques sense protecció durant un curt període de temps. Els símptomes acostumen a ser bilaterals i no apareixen immediatament després de l’exposició a la llum, sinó entre sis i dotze hores després. Els símptomes característics de la queratitis ocular són dolor, ulls vermells, llagrimeig i dificultat per obrir els ulls per intolerància a la llum. Si es pateixen aquests símptomes s’ha d’acudir lo abans possible a un servei d’urgències per a que s’iniciï de seguida el seu tractament.
La millor cura, prevenció
Segons Juan Carlos Martínez Moral, president del Consell General de Col·legis d’Òptics- Optometristes (CGCOO), “l’ús d’unes ulleres de protecció solar adequades és bàsic per preservar la salut visual a la neu. És important recalcar que aquestes ulleres protectores per la muntanya han de ser essencialment orgàniques, doncs les de polímers de baixa qualitat (plàstic) poden inclús deixar passar la radiació UV tot i semblar molt fosques. Aquest tipus d’ulleres barates amb el temps poden deformar-se i causar aberracions òptiques, molèsties oculars, mals de cap i queratitis. Les ulleres de protecció solar no homologades són més econòmiques, es venen en llocs no especialitzats i no protegeixen adequadament de la radiació solar, per lo que són un greu perill per la salut ocular i visual dels aficionats als esports d’hivern. Durant la pràctica d’esquí, per exemple, és recomanable l’ús de filtres polaritzats que minimitzen l’enlluernament, ja que eliminen els reflexes de certs angles de superfícies com la neu”, explicava.
Cinc consells per escollir ulleres de sol aquest hivern:
– Compra sempre les ulleres en un establiment òptic per assegurar-te que et puguin assessorar i que t’emportes un producte de màxima qualitat.
– Assegura’t de que el filtre solar de las lents sigui de categoria 3 o 4, ja que l’ideal és que absorbeixin al menys el 95% de la radiació ultraviolada.
– Para atenció a la visió perifèrica. L’ideal és poder abastar amb la mirada un espectre de 180 graus per poder, per exemple, evitar als esquiadors que s’acosten a gran velocitat.
– Les ulleres han de poder ajustar-se correctament per garantir que es mantinguin al seu lloc. Els estils d’ulleres amb formes menys voluminoses s’ajusten millor als cascs que les ulleres més tradicionals.
– Escull ulleres resistents als impactes. La majoria dels models especials per la neu ja compten amb lents de policarbonat molt resistents. Quant més flexible sigui la muntura i la lent, menys probabilitats hi ha de que es trenquin amb el fred, es deformin o es descol·loquin.
Molt bon consell! ho compartirem a la nostra pàgina de Facebook, doncs crec que és un article prou interessant per fer conscients als nostres pacients de la necessitat d’unes bones ulleres de sol en tot moment. Gràcies!